Firma Henryk Sondej prowadzi równolegle tradycyjne GOSPODARSTWO ROLNE i PRZETWÓRSTWO WARZYW.
GOSPODARSTWO ROLNE mieszczące się w Lipkach Wielkich, o wieloletniej tradycji zajmuje się
produkcją i przechowalnictwem warzyw. W gospodarstwie położonym w regionie ekologicznie
czystej puszczy noteckiej produkowane są: seler, por, ogórek, burak, marchew, pietruszka,
kapusty biała, czerwona, pekińska i włoska, a także cebula i ziemniaki.
Człon firmy
PRZETWÓRSTWO WARZYW zajmuje się kwaszeniem ogórków i kapusty, oraz obieraniem, rozdrabnianiem
i krojeniem warzyw. Kwaszenie kapusty i ogórków nadnoteckich odbywa się według
tradycyjnych receptur, co ma bezpośredni wpływ na walory smakowe doceniane przez
licznych konsumentów. Zawarte w naszych kiszonych produktach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny. To naturalne antybiotyki. Eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu i chronią przed infekcjami, a także działają przeciw nowotworowo. Uczestnictwo w targach krajowych i międzynarodowych Grune Woche w Berlinie
zaowocowało przyznaniem firmie wielu prestiżowych nagród. Naszą tajemnicą doskonałych przetworów
są surowce pochodzące z własnego GOSPODARSTWA ROLNEGO, oraz nie stosowanie w przetwórstwie
konserwantów chemicznych.
Gospodarstwo Warzywne swą historią sięga czasów powojennych.
Było to typowe gospodarstwo tamtych czasów,
w którym zajmowano się uprawą zbóż oraz hodowlą inwentarza żywego.
Rok 1978 był przełomowy.
Nastał wówczas obecny właściciel i zmienił profil produkcji z ogólnorolnej na warzywną.
W toku prac narodził się pomysł przetwarzania kapusty i ogórków z własnych upraw na większą skalę,
które cechowała praktyka stosowania niskich dawek nawozów i środków chemicznych
natomiast podpierano się nawozami naturalnymi (np. obornik).
Tak powstał drugi profil produkcji jakim są kwaszonki.
Z biegiem lat powiększał się areał, jak i oferta produktów.
Cały czas inwestowano w nowe technologie i unowocześnienie gospodarstwa,
efektem tego było zajęcie pierwszego miejsca w konkursie
AGROLIGA 2001 r. województwa lubuskiego.
Wyprodukowany towar sprzedawany jest na rynku lokalnym, jak również w marketach i za granicą. W roku 2012 Aniela i Henryk Sondej zostali laureatami XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu "ROLNIK-FARMER ROKU".
Obecny stan gospodarstwa
Obecnie gospodarstwo rolne liczy 140 ha i są większości grunty własne, na których uprawiane są warzywa. Bonitacja gleb to IV i V klasa, a położenie blisko rzeki i duża zawartość torfu w glebie powoduje, że są znakomitym podłożem dla smacznych warzyw. Od kiedy zaistniały możliwości skorzystania z pomocy unijnej w celu unowocześnienia gospodarstwa, skorzystano z wielu możliwych dofinansowań, m.in. SAPARD, SPO i PROW. Miało to wpływ na znaczne zmodernizowanie i zwiększenie produkcji, a przez to zredukowanie kosztów, co pozwoliło na zbliżenie się do konkurencji unijnej. Do ogrzewania gospodarstwa używamy pieców posiadających certyfikaty ekologiczne. Od kilku lat korzystamy z zainstalowanych solarów, z efektów których uzyskujemy ciepłą wodę do produkcji oraz celów bytowych. Natomiast w 2017 roku została zainstalowana duzej mocy fotowoltaika na budynku gospodarczym, która znacznie pokrywa zapotrzebowanie na energię elektryczną.
Kapusta Kwaszona Nadnotecka
Produkowana z własnego surowca według tradycyjnych receptur, co ma bezpośredni wpływ na walory smakowe. Wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa...
Ogórki Kwaszone Nadnoteckie
Produkowane z własnego surowca według tradycyjnych receptur. Twarde, chrupiące, aromatyczne. Produkt nagrodzony w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"...
Warzywa
Cała oferta stanowi efekt własnej produkcji, a warzywa uprawiane są wyłącznie na glebach o niskiej zawartości pierwiastków nieprzyjaznych co szereguje je powyżej norm...